Träning för dig som är gravid

Av av Tony Bengtsson

En graviditet medför många förändringar – både kroppsligt och mentalt. Denna period är såklart olika från individ till individ men något som de allra flesta mår bra av är fysisk aktivitet.

Vad du bör tänka på

Faktum är att såväl Folkhälsomyndigheten som Vårdguiden uppmanar till fysisk aktivitet under graviditet. Det är däremot viktigt att hålla träningen på en lagom nivå och att låta just dina förutsättningar bestämma vad denna nivå innebär.

Vad får du träna?

Generellt rekommenderas gravida att träna 2,5 timme per vecka – fördelat på minst 3 dagar. Konditionsträning, styrketräning och avslappningsövningar är alla tre träningssätt som rekommenderas särskilt för gravida. Glöm dock inte att anpassa vikterna när du tränar styrketräning. Gör hellre fler repetitioner på en lägre vikt än få på tyngre vikter. Håll även i minnet att din puls generellt är högre under en graviditet. Detta innebär att det är svårare att mäta träningsintensitet utifrån din puls.

Träningskläder för gravida

De kroppsliga förändringarna kan innebära att dina favorittights inte längre passar eller att sporttoppen sitter alldeles för snävt. För att öka lusten för träning kan det därför vara värt att uppdatera träningsgarderoben med kläder anpassade för gravida. Kolla då in Graviditetskollen som säljer det mesta till dig som är eller planerar att bli gravid. Hitta något bekvämt som du mer än gärna vill träna i under din graviditet.