Stora fotbollsklubbar i världen

Av av rnn.yqe.

Fotboll på klubbnivå är en världsomspännande förekomst, där landsgränser inte betyder något förutom symboliskt och för att bestämma vem som skall spela i vilken liga. Men på den högsta nivån spelar det ingen roll om laget råkar komma från Tyskland eller Spanien, spelare från olika länder finns i lagen och man konkurrerar om samma titel – bästa laget.

BarcelonaMåhända så är tyska lag lite undantagna från detta eftersom de i mycket högre utsträckning har inhemska spelare i sina lag, men de går ändå under samma princip. Vi tänkte presentera två på förhand tänkbara vinnare av ligor och cuper för denna fotbollssäsong.

Bayern München

Bayern München som är Tysklands mest framgångsrika klubb genom tiderna (flest titlar och framgångar), kommer att även denna säsong få leva med ett favorittryck som heter duga. Sett värvningsmässigt så har man inte gjort väldigt anmärkningsvärda värvningar och inte heller speciellt många tapp av klasspelare. De mest anmärkningsvärda är inköpet av den spanske centrale mittfältaren Thiago Alcántara som tidigare tillhörde Barcelonas organisation – troligt är väl att den tidigare Barcelonatränaren Pep Guardiola tagit med honom. Det tyngsta tappet känns dock tyngre eftersom centerforwarden Mario Gómez lämnat till italienska Fiorentina. För deras fullständiga silly season-rapport, ta en titt här.

Man har en stark trupp även denna säsong och kommer utan tvivel att vara med som en av favoriterna att slåss även om årets Champions League-titel och ytterligare späda på sin position som det bästa laget i världen.

Barcelona

Barcelona har under många år ansetts vara närmast oslagbara, och inrikes endast varit utmanade av ärkerivalen Real Madrid, som i ligan, historiskt sett har några titlar fler till och med.

Men många har efter Pep Guardiolas avsked från Barcelona tyckt att laget är ett sjunkande skepp som inte längre är världens mest överlägsna lag – trots att några av världens absoluta fotbollspelare fortfarande återfinns här. Men man kan aldrig räkna bort Barcelona eftersom de ändå är en av världens största fotbollsklubbar – och här spelar den spelare som troligtvis kommer att anses som världens bästa fotbollsspelare genom hela sportens historia – Leo Messi.

Om man ser på värvningar och spelarförluster så har det varit en del förändring. De tyngsta förlusterna är utan tvivel den franske mittbacken Èrik Abidal som ifjol återkom till fotbollsplanen efter sin svåra sjukdom. Han återvänder nu hem till Frankrike efter många framgångsrika säsonger i Barcelona. Den andra tunga förlusten är förstås centerforwarden David Villa som går till Athletic Madrid.

På värvningssidan så är förstås den absolut mest intressanta värvningen Neymar från Brasilien – en spelare som trots sin låga ålder var den mest framträdande spelaren i det Brasilien som för några månader sedan vann Confederations Cup. Han tros kunna bli den som kan utmana Lionel Messi om titeln som världens bästa fotbollsspelare. Barcelona kommer helt klart också att vara med i samma kamp som Bayern München. Här ser ni Barcelonas fullständiga silly-season-rapport.