Inte bara bollträning

Av av rnn.yqe.

När man som hoppfull ungdom börjar sin fotbollskarriär så går det mesta ut på att gå på sina träningar, ha roligt med sina kompisar och lära sig grunderna i spelet och grunder i regelverket. På sin övriga fritid och på skolraster spelar man ofta fotboll, både på lek och allvar.

När man börjar komma upp i ålder och tävlingsmomentet närmar sig vikten av hälsan och att spela bara för att det är kul, då förändras dock villkoren och förutsättningarna. Man ställs inför ett något sånär vägskäl om vad fotbollen fortsättningsvis skall vara för just mig.

Vägskälet kan kraftigt förenklas till två riktningar – att satsa eller att inte satsa. Nu är det inte riktigt så, det finns några sidospår att välja, men för att inte krångla till det så tar vi bara de två nämnda. Väljer man att inte satsa så kommer man efter ett tag att hamna efter sina lagkamrater och detta leder ofta till att man avslutar sitt fotbollsspelande eftersom än hur kul det är att spela fotboll, så är det inte kul att ”halka efter”.

Väljer man däremot att satsa, då är det av yttersta vikt att man får förklarat för sig om vad det faktiskt innebär. Det är flera faktorer man måste förstå för att kunna göra en satsning för att ha chans att bli riktigt bra.

Träningen

Träningen av dess olika slag är nog den enskilt viktigaste faktorn. Man behöver de rätta typerna av träning, rätt mängd och på rätt sätt. Du kan till exempel inte bara gå till fotbollsträningen fem dagar i veckan och på så vis bli bäst. Det krävs även annan träning. Du kommer behöva springa hundratals mil för en kondition som gör att du orkar längre än alla andra. Du kommer att behöva lyfta hundratals ton på gymmet för att vara den som står pall alla närkamper, hoppar högst och skjuter hårdast. Du kommer behöva simma över Atlanten för att ändå behålla smidigheten och tekniken. Detta utöver de tusentals timmar du lägger på att slipa på ditt spel, din spelförståelse och allt annat som hör fotbollen till.

Kost och sömn

Nästan lika viktigt som träningen är hur du sköter din hälsa. När man tränar väldigt mycket så behöver man även vara mycket medveten om vad sin kropp behöver i form av kost och sömn för att funktionera på topp. Du kommer att behöva stenkoll på vad din kropp gör av med så att du vet vad du måste tillföra. Tillskott liknande dessa är ett måste. Du kommer inte att kunna få tillräckligt med näring bara genom den vanliga kosten. Det är helt enkelt en hel process, och kommer ta upp stora delar av din vakna tid att hålla allt i ordning. Läs mer om hur träning och kost måste vara sammanhängande här.

Vad man måste offra

Som du märker så kommer du eller din ungdom att måsta offra en hel del för att nå det uppsatta målet – att bli bäst – eller spela bland de bästa. Alla kan inte lyckas, det krävs en medfödd talang för att bli allra bäst. Men görs saker på rätt sätt – då har man åtminstone skapat sig förutsättningarna. Men som du också förstår så är det mycket man måste offra när man underkastar sig denna livsstil som det ändå är. Det är en svår väg och många frestelser att inte ge vika för. Lycka till!