Fotboll i Sverige

Av av rnn.yqe.

Den största sporten i Sverige, som utövas av flest antal personer, är fotboll. Fotboll som sport är stort i Sverige och det är otroligt många medborgare som följer de större fotbollsmatcherna aktivt. Många barn börjar spela fotboll i tidig ålder och Sverige har producerat många bra fotbollspelare på elitnivå där ett av de större namnen idag är Zlatan.

Kort Historia

År 1870 kom sporten fotboll till Sverige från Storbritannien. Till en början var inte spelet så organiserat och det var först på 1890-talet som den första serien för herrar startades, Svenska mästerskapet i fotboll. Denna serie pågick från 1896-1925. Den organiserade fotbollen sköttes av det Svenska Fotbollsförbundet som bildades 1904.

Sommaren 1912 anordnades Olympiska Spelen i fotboll i Sverige och då ökade intresset för fotbollen mycket. Efter det har Sverige arrangerat flera av de större tävlingarna så som VM 1958 och 1995. Som landslag har Sverige lyckats bra både på herr och på damsidan med många fina placeringar.

Börja spela fotboll

Idag börjar många spela fotboll i tidiga år och många klubbar erbjuder fotboll från 5 till 6 års ålder. Till en början spelas 5- manna fotboll på en plan som är ungefär en fjärdedels fotbollsplan stor med mindre målburar. I 10-års ålder går spelet över till 7-manna fotboll, planen blir här större, ungefär halva storleken av en vanlig plan. Spelet brukar här börja bli mer tekniskt och spelarna lär sig att sprida ut sig över planen. I 12- års ålder går spelet sedan över till 11-manna fotboll och sker då på en fullstor plan med stora målburar.

På 4 platser i Sverige kan man som ungdom välja att gå fotbollsgymnasie och dessa platser är Västerås och Borås för flickor och Sundsvall och Norrköping för pojkar.

En av de största turneringarna inom fotboll, som är riktat mot ungdommar är Gothia Cup. Den anordnas varje år i Göteborg, riktar sig till åldrarna 11-19 år och de brukar ha ungefär 1600 lag från hela 70 länder. Göteborg fylls verkligen med livfulla ungdommar och man känner att fotbollsstämningen är hög.  Några andra turneringar som årligen brukar hållas är:
Aroscupen

  • Dalecarlia Cup
  • Oddebollen
  • Piteå Summer Games
  • Storsjöcupen
  • Umeå fotbollsfestival
  • Örebrocupen